Skip to content

Parhaat iPhone sovellukset valokuvaukseen ja kuvankäsittelyyn

Parhaat iPhone appsit valokuvaukseen ja kuvankäsittelyyn
Appstoressa on kirjaimellisesti tuhansia sovelluksia valokuvaamiseen ja kuvankäsittelyyn. Runsaudensarven keskellä ongelma on löytää keskinkertaisuuksien seasta ne todelliset helmet. Tässä iPhone valokuvausoppaan toisessa osassa kattaus sovellusten parhaimmistoon – vinkeillä ja esimerkeillä höystettynä. Kuvat ovat omiani, ellei toisin mainittu. Osa sovelluksista saatavilla myös Androidille (lisäksi kannattaa tsekata nämä kuvaussovellukset Androidille).

iPhone valokuvaussovellukset

1. VSCO Cam (iOS, Android)

VSCO Cam on yksi ehdottomista suosikkisevelluksistani. Ennen VSCO Cam:ia VSCO suunnitteli laadukkaita suotimia mm. Adobe Lightroomiin ja osaaminen näkyy mobiilisovelluksessa. Tyylikäs minimalistinen käyttöliittymä houkuttelee hiplaamaan ruutua ja VSCO:n loistavilla filttereillä & säädöillä saa aikaiseksi paljon muutakin kuin retro-kuvaa. Ei ihme, että monet ammattimaisemmin valokuvaavat suosivat juuri VSCO Camia.

VSCO Camiin kuuluu oma lehtensä (journal) ja sosiaalinen yhteisönsä (grid), jotka ovat mainioita inspiraation lähteitä. Jotkut ovat jopa povanneet VSCO Camista seuraavaa Instagramia. Vaikka näin ei kävisikään, kannattaa seurata Instagramissa kanavaa #vscocam, jolla on merkitty jo miljoonia kuvia. Kannattaa myös vilkaista VSCO:n kanavaa Vimeossa, jossa monia inspiroivia videoita.

2. Camera+

Camera+ on yksi suosituimmista kuvaussovelluksista, eikä sitä voi ohittaa. Sen kamera on nopea ja siinä on näppärä valotuskorjailu ja  tarkennus. Kuvien editointi on myös vauhdikasta (9 filtterin samanaikainen esikatselu) ja lab-säädöt ovat monipuoliset. Erityisen hyödyllinen on clarity -säätö, jolla kuvaan saa lisää selkeyttä.

Sirkusmaskit - Camera+
Maskit @ Sirkus Helsinki – Camera+

3. Retrica (iOS, Android)

Löysin Retrica -kameran sattumalta, mutta sille on ollut paljon käyttöä. Retrican valtti ovat hyvät esikatseltavat filtterit ja random -nappi, jolla voi kuvaustilanteessa nopeasti kokeilla eri vaihtoehtoja. Retrica -vesileiman saa onneksi kuvista pois. En tiedä olenko ainoa, jonka silmään maailma näyttää Retrican filttereiden läpi monesti visuaalisesti kiinnostavammalta kuin todellisuus.

Aperola do Bolhao - Retrica
Aperola do Bolhao – Retrica + Photoshop

4. KitCamera (KitCam)

KitCamera (aiemmin KitCam) on toinen pitkäaikainen suosikkini. Kuten Retricassa, kuvaa voi esikatsella erilaisten retro-filmien ja linssien läpi. Tässä suhteessa se muistuttaa Hipstamaticia – sovellusta joka aloitti koko retrokuvavillityksen. Käyttökokemuksessa KitCamera kuitenkin pesee Hipstamaticin 6-0. Syksyllä kuvatessani Portugalissa totesin, että monet paikalliset kirkot olivat koristeellisuudessaan yliampuvia, mutta tietyn KitCamin linssin läpi juuri täydellisiä :).

Kirkko, Lissabon - KitCam
Kirkko Lissabonissa – KitCam

5. Vivid HDR

Vivid HDR on yksi suosituimmista kamera sovelluksista HDR-kuvaukseen. HDR (High Dynamic Range) kuvauksessa yhdistetään useita valotuksia, jolloin saadaan enemmän yksityiskohtia näkyviin varjo- ja huippuvaloalueilta. Vivid HDR:lle löytää käyttöä esimerkiksi maisemakuvauksessa, kun pitää tallentaa laaja dynamiikka kirkkaasta taivaasta maan varjoalueisiin. Kuvat voi tallettaa halutessaan korkealaatuisina TIFF -formaatissa. Katso lisää esimerkkikuvia vaikka täällä.

Vivid HDR
Vivid HDR:n mainoskuva
Naamio - Vivid HDR
Naamio. Vivid HDR + Snapseed

6. 645 Pro mk2

645 Pro mk2 tuo ”järjestelmäkameran ominaisuudet” iPhoneen, sanoo valmistaja jag.gr. Rohkea väite. 645 Pro:ssa on kyllä enemmän säätöjä kuin muissa kamerasovelluksissa ja sen käyttöliittymä muistuttaa järjestelmäkameraa. Sillä voi mm. lukittaa valotuksen ja tarkennuksen sekä säätää valkotasapainoa. Näytöltä näkee kuvattaessa valotusajan ja ISO arvon. Kuvat voi tallentaa korkealla laadulla Jpeg tai TIFF -formaatissa. Kuvatyyleissä on mallinnettu klassisia analogifilmejä 1960 luvulta tähän päivään.

Ei 645 Pro järjestelmäkameran kanssa kilpaile, mutta pääsee kyllä niin lähelle kuin älypuhelin voi päästä. Itse kuvaan tällä kuitenkin harvoin. En hae älypuhelimesta järkkärin kuvanlaatua vaan useammin nopeutta ja rosoista retrojälkeä. Moni kuitenkin näyttäisi 645 Pro:lla kuvaavan.

7. iPhonen oma kamera apps

Paras puoli iOS 7:n kamerasovellusessa on, että sen saa auki nopeasti. Pitää vain pyyhkäistä sormella ylöspäin lukitusruudulla ja kamera aukeaa. Käytännössä kameran saa auki ainakin 10 sekuntia ennen kuin ehtisi käynnistää jonkun toisen kamerasovelluksen. Yllättävän kuvaustilanteen keskellä näillä sekunneilla voi olla paljonkin merkitystä. Bonuksena volume-nappia voi käyttää laukaisimena, jolloin kameraa pystyy pitämään vakaammin kahdella kädellä.

iPhonen kamerasovellus
Ajoituksella on väliä. iPhonen oma kamera + Photoshop

iPhone ja kuvankäsittely

Aloitellessa kuvankäsittelyä älypuhelimella saattaa tulla mieleen, että eikö työskentely pieneltä ruudulta ole tukalaa? Monessa sovelluksessa näytön koon rajoitteet on kuitenkin ylitetty intuitiivisella käyttöliittymällä, näppärällä zoomauksella ym. keinoin. Tosin harvoin jaksan tehdä kovin tarkkoja säätöjä älypuhelimella, kun kuvaa ei näe sen todellisessa koossa. Yleensä teen lähinnä yleissäädöt ja sorvaan kuvan ”fiiliksen” kohdalleen. Terävöitystä esimerkiksi en tee juuri koskaan puhelimella, sillä näyttö on siihen vain liian pieni.

8. Snapseed (iOS, Android)

Tämä Googlen ilmainen (!) sovellus on yksi suosituimmista työkaluista kuvankäsittelyyn. Snapseedissa on intuitiivinen käyttöliittymä, jolla onnistuvat myös paikalliset kuvasäädöt (esim. kontrastin, terävyyden, kirkkauden lisääminen tietylle alueelle kuvassa). Tämä on harvinaista iPhone kuvankäsittelyssä ja erittäin käyttökelpoista.

Pyörä - VSCO Cam + Snapseed
Pyörä Moko -kaupassa – VSCO Cam + Snapseed

9. Afterlight

Afterlightin hienovaraisten filttereiden laatua verrataan joskus VSCO Camiin. Afterlightin kaikkien efektien voimakkuutta voi säätää asteikolla 1-100, minkä ansiosta sillä voi tehdä tarkkoja säätöjä. Lisäksi efektejä voi lisätä useita päällekkäin, mikä nopeuttaa kuvankäsittelyä. Jos kaipaa orgaanista filmin tuntua, voi lisäillä valovuotoja ja tekstuureja (Light leaks & dust), niitäkin tarkkaan kontrolloidusti.

Vanhat autot - Afterlight
Vanhat autot – Camera+ ja Afterlight

10. Mextures

Mextures on saanut paljon peukutusta iPhoneography -blogeissa. Kuten Afterlightilla, sillä voi lisäillä valovuotoja ja tekstuureja ja tehdä näistä erilaisia ”reseptejä”. Sekoitusmoodit (blending modes) ovat iso plussa. Tällä saa sopivasti rouheaa tekstuuria kuvaan kuin kuvaan.

iPhone kuvankäsittely - Mextures
KitCam + Mextures + Photoshop tuunaus

11. iColorama

iColorama on uniikki sovellus, jollaista ei löydä muualta. Sillä voi luoda monia erikoisefektejä (esim. geometrisiä vääristymiä), joita ei saa aikaiseksi millään muulla sovelluksella. Käyttöliitymä ei ole järin intuitiivinen, mutta toisaalta säätöjä voi muokata hyvinkin tarkkaan ja mm. luoda maskeja.

iPhone kuvankäsittely - iColorama
Abstraktia taidetta 🙂 iColoramalla

12. PicFX

PicFX on yksinkertainen mutta toimiva apps kuvankäsittelyyn. Siinä on keskivertoa paremmat efektit (kategoriota mm. film, vintage, scratches, grunge) ja niitä saa helposti useita päällekkäin. Erikoisuutena kaikki efektit saa halutessaan mustavalkoisina tai jollain ennalta määritellyllä värikäsittelyllä.

Porto - PicFX
@Porto – PicFX

13. Image Blender

Image Blender tekee vain yhden asian, mutta tekee sen paremmin kuin mikään muu sovellus. Sillä voi sekoittaa kuvia toisiinsa käyttäen eri sekoitusmoodeja (blending modes). Jos olet yhtään käyttänyt Photoshoppia, tiedät, että tälle ominaisuudelle on paljon käyttöä.

Kuunari - piirros
Kuunari – My Sketch + Snapseed + Image Blender

 

Valokuvien varmuuskopiointi ja siirto tietokoneelle

Yksi asia, mikä voi turhauttaa iPhonen kanssa kuvatessa, on kuvien varmuuskopiointi ja siirto tietokoneelle. iPhoto ja iTunes eivät ole tässä mielestäni parhaat mahdolliset ratkaisut. Tässä muutama sovellus, joilla työskentely on sujuvampaa.

14. Photo Transfer App

Photo Transfer App tarjoaa yhden helpoimmista tavoista siirtää kuvat iPhonesta tietokoneelle. Riittää, kun käynnistää sovelluksen (mac / pc) samanaikaisesti tietokoneella ja puhelimessa ja raahaa sitten kuvat haluamaansa kansioon.

15. Camera Sync

Camera Sync on ehdoton apps siinä vaiheessa, kun haluaa varmuuskopioida kuvat vaivatta pilveen. Aina on riski, että puhelin katoaa, hajoaa tai se varastetaan. Olisi katastrofaalista menettää kaikki kuvat samalla.

Porto - Dom Luis silta - Camera Sync
Matkalla puhelimesta voi loppua tila. Äkkiä vaan kuvat pilveen!

Itselläni Camera Sync varmuuskopioi automaattisesti kuvat Flickr -tililleni, jolla on 1 terabitti (!) ilmaista tilaa. Puhelimessahan on enintään 64 GB tilaa, joka loppuu kuitenkin jossain vaiheessa.

16. Trunx

Trunx on toinen sovellus kuvien varmuuskopiointiin. Sen erikoisuutena on, että Trunxin kameralla otetut kuvat tallennetaan suoraan pilveen, eivätkä ne silloin vie tallennustilaa älypuhelimesta. Jos Trunxiin luo tilin ennen 30.4.2014, saa kuvansa säilöttyä ilmaiseksi.

iPhone sovellukset ammattikuvaajan apuvälineenä

Jos omistaa järjestelmäkameran, ei älypuhelimella aina ole mieltä kuvata, mutta se voi olla silloinkin hyödyllinen apuvälineenä. Älypuhelin voi olla myös järkkärin paras kaveri.

17. EOS Remote

Eos Remoten avulla voi ohjata wifi-yhteydellä varustettuja Canonin järjestelmäkameroita. Itse olen kokeillut oman Canon 6D:n avulla ja käyttöönotto oli helppoa. Kuvien ottaminen etäyhteydellä on jännä kokemus, vaikka en tosin itse ole löytänyt ominaisuudelle vielä käyttöä. Kuvien katselu iPhonen ruudulta sen sijaan on ihan tervetullutta, sillä järkkärin näyttö on vähän pieni. Videosta saat kuvan, miten sovellus toimii:

18. Pocket Light Meter

Pocket light meter on taskussa kulkeva valotusmittari. Sillä voi mitata nopeasti tilanteeseen sopivat valotusarvot: valotusajan, ISO-herkkyyden ja aukon koon. Esimerkiksi lukitsemalla ISO-herkkyyden ja aukon koon saa automaattisesti sopivan valotusajan. Sovellus on näppärä apuväline järjestelmäkameralle. Se auttaa myös aloittelijaa oppimaan, miten valotusarvot liittyvät toisiinsa.

19. Magic Hour (ilmainen) ja Golden Hour

Golden hour on kätevä apuväline maisemakuvaajalle ja matkakuvaajalle. Se näyttää tarkan ajan auringon nousuun, laskuun ja kultaiseen tuntiin (golden hour), jolloin valo on otollisin kuvaamiseen. Sovellus hakee tiedot sijainnin ja ajankohdan perusteella ja näyttää valokuvauksen kannalta olennaisen paljon paremmin kuin vaikkapa iPhonen sää-sovellukset (jotka nekin ovat suureksi avuksi esimerkiksi matkoilla kuvatessa).

20. LightTrac (iOS, Android, Windows)

LightTrac näyttää, mistä suunnasta aurinko nousee ja laskee ja auringon suunnan tiettyyn kellonaikaan. Kuvauksen suunnittelua helpottaa, kun tietää mistä suunnasta valo tulee.

Lighttrac iOS app

Suosikkisovelluksesi älypuhelimella kuvaukseen?

Nyt on hyvät ajat älypuhelimella valokuvaavalle. Tarjontaa sovelluksissa löytyy ja hinnat eivät päätä huimaa. Jäikö joku sinun suosikkisovelluksesi mainitsematta? Kerro kommenteissa!

Kirjoittaja opettaa digikuvausta ja kuvaa mm. verkkosivustoille. Katso lisää töitä portfoliossa.

 

Jaa kirjoitus:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Tilaa uutiskirje

Saat uudet blogit suoraan sähköpostiisi. Tilaamalla hyväksyn, että tietoni tallennetaan Sometekin uutiskirjeen tilaajarekisteriin.