Skip to content

Helsinki Aerials – näe kaupunki uusin silmin dronella kuvattuna

Helsinki Aerials on tuore kanava (Youtube, Instagram, Facebook), joka näyttää Helsingistä uusia puolia ilmasta käsin. Näe kotikaupunkisi uusin silmin dronella kuvattuna, niin videoina kuin kuvina. Katso viimeisin video, ”Viikki – University, Fields & Forests”:

En ole ainoa, joka Helsinkiä on kuvannut ilmasta, mutta tavoitteeni on ylittää aiempi verkkosisältö seuraavin keinoin:

  • laadukkaat ilmaiset 4K dronevideot ja -valokuvat Helsingistä
  • kiinnostavia, vähän kuvattuja puolia kaupungista – ei vain turistinähtävyyksiä
  • pieniä tarinoita ja tietoa Helsingin eri kaupunginosista – ei vain nättiä kuvaa
  • syvyyttä ja laajuutta aiheeseen – sitoudun projektiin vähintään vuodeksi

Huomaa kuitenkin, että Helsinki Aerials -sisältöjä et voi käyttää ilman lupaa, tekijänoikeudet pysyvät minulla. Nyt myös ilmakuvauspalvelut Helsingin alueella ja tarvittaessa koko Suomeen – ota yhteyttä!

Aiemmat Helsinki Aerials videot

Itä-Pasila – Traffic Node & Street Art Dsitrict No. 1 (7.12.2022):

Vanhankaupunginlahti – Oasis in the Heart of the City (22.11.2022):

Kalasatama – The New Face of Helsinki (11.9.2022):

Ensimmäinen video 25.10.2022 Arabianrannasta:

Haaste: lähiympäristö uusin silmin

Haastan itseni löytämään kauneutta arkisesta ympäristöstä läheltä. Asun Arabianrannassa lähellä merta ja joka päivä on tullut tavaksi katsoa, miltä aamu näyttää Vanhankaupunginlahdella. Näin syksyisin lahdella on välillä vaikuttavia usvia.

Korona-aika sai ihmiset koluamaan lähiympäristöään ja uusi ilmakuvaushaasteeni jatkaa tätä trendiä. Projektin aloitettuani olen hämmästynyt monesti, mitä kiinnostavaa kotikaupungistani oikein löytyykään, kun sen nurkkia alkaa koluta tarkemmin. Kauneutta löytää ihan lähitienoilta, kun sitä etsii tietoisesti.

Ilmakuvaus dronella: uudet näkökulmat

Ilmasta kuvattuna tutut paikat saavat uusia ulottuvuuksia. Yksi arkisesta poikkeava kuvakulma on 180 asteen kuvat suoraan alaspäin. Tavallinen arkiympäristö kuten rakennusten katot saattavat olla yllättävän kiinnostavia visuaalisesti. En esimerkiksi ennen drone-kuvausta tiennyt, miten kiinnostava Arabia 135:n tehdasrakennus on ylhäältä käsin.

Arabia 135 tehdasrakennus ilmasta kuvattuna.

Vanhankaupunginlahdella olen kuvannut myös paljon. Kosteikot siellä näyttävät dronella 180 asteen kulmassa kuvattuna kuin maalauksilta. Lahti ylipäätään on hyvin eri näköinen ilmasta kuin maatasosta koettuna – kaislikko kun estää näkyvyyden monessa paikoin. Video Vanhankaupunginlahdelta on tulossa myöhemmin syksyllä.

Vanhankaupunginlahden kosteikot ovat maalauksellisia ilmasta käsin.

Helsinki on suureksi osaksi tasamaata eikä näköalapaikkoja ole suuremmalti. Näkymä muuttuu olennaisesti, kun pääsee rakennusten tai puiden yläpuolelle. Viikissä (video tulossa) tulee liikuttua paljon ja sieltä näkymä aukeaa Vanhankaupunginlahdelle hyvin erilaisena ilmasta käsin. Jo 20 metrin korkeudesta maisema avautuu metsän taa kaupunkiin.

Näkymä Viikistä kaupunkiin. Kuvattu dronella noin 20m korkeudesta.

Ylläolevasta kuvasta huomaa, miten pitkälle Kalasatamaan nousseet tornitalot näkyvät ja dominoivat Helsingin siluettia. Komeimmat ne ovat toki läheltä, varsinkin Isoisän sillan suunnasta kuvattuna. Urbaani Kalasataman alue on uutta Helsinkiä, josta itsellä tulee mieleen Eurooppalaiset suurkaupungit, kuten vaikkapa Berliini. Video Kalasatamasta on tulossa seuraavaksi kanavalle.

Isoisän silta Kalasatamassa on yksi kuvauksellisimpia kohteita Helsingissä.

Vuodenaika on myös tärkeä tekijä projektissa. Aloitin kuvaamisen elokuussa ja paljon on tullut kuvattua ruskan aikana. Ajatus on kuvata kuitenkin myös keskellä pimeintä marraskuuta ja yrittää löytää tällöin kauneutta kaupungista. Silloinhan se Slush:kin päätettiin rohkeasti järjestää – vieraat vaan Helsinkiin kun taivaalta tulee räntää, luonto on kuihtunut eikä aurinkoa juuri näy.

Vähemmän kuvatut kaupunginosat

Aloitan videosarjan tarkoituksella paikoista, jotka eivät ole ilmeisimpiä turistikohteita. Arabianranta sopi aloitukseen paitsi siksi, että asun täällä ja tunnen seudun, myös historiallisista syistä. Vaikka rannan nykyinen rakennuskanta on 2000-luvulta, ollaan kaupungin syntysijoilla. Aivan viereen Vantaanjoen suuhun Helsinki aikoinaan vuonna 1550 perustettiin. Omasta elämästäni miltei koko aikuisikä – 20 vuotta – on tullut asuttua alueella. Opiskelin Aalto Yliopistossa, juhlin häitäni Lammassaaressa ja nyt lapseni seikkailevat alueen yhteispihoilla. Rakkaita kotikulmia siis.

Tarkoitus on laajentaa katse täältä käsin vähitellen koko kaupunkiin, myös vähemmän kuvatuille alueille. Mitä on Itä-Pasilan tai Merihaan kauneus? Yritän etsiä jokaiseen kaupunginosaan kiinnostavan näkökulman. Vinkkaa minulle, jos olet paikallinen ja tiedät hyviä vähemmän kuvattuja kohteita! Helsingistä on vielä verrattain vähän ilmakuvaa, etenkin lähiöistä ja kauempaa nähtävyyksistä.

Itä-Pasila on tärkeimpiä katutaidealueita Helsingissä. Kuvassa kaupungin suurin muraali – 34 metriä.

Haasteeni on löytää Helsingin kätketyt helmet. Helpompaahan olisi saada eeppistä kuvaa ikonisista kuvauskohteista, kuten Islannista (alla tekemäni dronevideo) tai Madeiralta. Kun niistä laittaa hakusanoja Instagramiin, se räjähtää loputtomaan visuaaliseen ilotulitukseen. Sitä vastoin Helsingissä uinuu paljon kauneutta, josta moni ei tiedä. Siitä yritän ottaa selvää. Vaikka viime vuosina Helsingille on tullut tunnustusta matkailukohteena, sillä saralla meillä on vielä paljon kasvun varaa. Yksi kulma Helsinkiin on uniikki luonnon ja kaupunkiympäristön limittyminen, jota on tarkoitus tutkiskella useammassakin videossa.

Tarinoita Helsingistä

Helsinki Aerials eroaa tyypillisistä drone-videoista. Jokaisessa videossa tulee olemaan näkökulma ja tietoa kaupunginosasta, mistä muodostuu pieni tarina. Videot eivät siis ole vain sarja nättejä videoklippejä eri puolilta kaupunkia. Musiikki on myös tärkeässä roolissa. Pyrin saamaan jokaiseen videoon originaalimusiikin (Orhestra Impossible) enkä käytä kirjastomusiikkia, kuten yleensä on tapana.

Aion haastaa itseni ainakin vuodeksi projektiin ja saada kymmeniä videoita aikaiseksi. Kanavalle on tulossa vähintään yksi video kuukaudessa, Instagram-kuvia useammin. Seuraa #Helsinkiaerials ja näe kanssani Helsinki uusin silmin!

Helsinki Aerials @ Youtube
Helsinki Aerials @ Instagram
Helsinki Aerials @ Facebook

Jaa kirjoitus:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Tilaa uutiskirje

Saat uudet blogit suoraan sähköpostiisi. Tilaamalla hyväksyn, että tietoni tallennetaan Sometekin uutiskirjeen tilaajarekisteriin.