Siirtolaisuusinstituutti

Tiedot

Projektiin sisältyi

"Pidimme kovasti kirjojen taitoista ja roll-up näyttely on kerännyt paljon kehuja henkilökunnaltamme."

Siirtolaisuusinstituutti on tärkein muuttoliikkeiden tutkimukseen erikoistunut laitos Suomessa. Kolmessa kaupungissa toimiva instituutti julkaisee vuosittain useita kirjoja ja näkyy tiuhaan mediassa. Instituutti valitsi 2023 Sometekin uudistamaan ilmeensä sekä toteuttamaan erilaisia printtitöitä käsittäen mm. kahden kirjan taiton, julkaisusarjan taittopohjat, roll-up näyttelyn, esitteitä ja kortteja sekä Powerpoint -esityspohjat. Ilmeen uudistus käsitti myös laajan asiakaskohtaisen yli 100 kuvan kuvapankin, jota voidaan hyödyntää monipuolisesti instituutin viestinnässä.

Visuaalinen ilmeen uudistuksen tavoitteena oli selkeämpi ja rikkaampi visuaalinen viestintä, joka herättäisi lukijan mielenkiinnon. Instituutti julkaisee paljon, joten linjakas typografia oli ensiarvoisen tärkeää. Otsikointiin tuotiin visuaalista tehoa ja mielenkiintoa, tekstin osien jäsentelyyn selkeyttä sekä taittoon arvokkuutta ja ilmavuutta. Väripalettia rikastettiin ja käyttöä johdonmukaistettiin. Sometek suunnitteli saavutettavan julkaisupohjan ilmeen kaikilla elementeillä ja taittoi sen avulla ensimmäisen 250-sivuisen kirjan, joka sai paljon kiitosta.

Tärkeäksi uudistamiskohteeksi tunnistettiin kuvamaailma, ja projekti sisälsi siksi runsaasti julkaisujen kuvitustöitä sekä yli 100 kuvan asiakaskohtaisesti räätälöidyn kuvapankin. Koska instituutin viestintä on hyvin monitahoista, kuvamaailma rakennettiin useammasta toisiaan täydentävästä tasosta. Minimalistiset konseptikuvat toimivat korkean abstraktiotason kuvituksina monessa tilanteessa, esimerkiksi kuvittamassa instituutin arvoja, yhteistyötä, verkostoja jne. Niille oli paljon käyttöä entistä visuaalisemmissa Powerpoint pohjissa. Älyllisiä minimalistisia kuvituksia täydentävät rohkeammat ja tunnetasoa virittävät ekspressiiviset maalaukset. Nämä toimivat kärkikuvituksina mm. instituutin esitteessä. Kummankin kuvatyylin taustalla oli instituutin toive, että ihmiset eivät ole kuvissa tunnistettavia. Keinoiksi valittiin etäännytys (minimalismi) ja abstraktio (ekspressionismi).

Julkaisuja varten Sometek loi lisäksi paljon ns. dokumentaarisen kaltaista kuvaa. Idea kuvituksissa oli täydentää instituutin arkistokuvia, joissa näytetään oikeat henkilöt, ympäristöt ja tilanteet. Arkistokuvilla on julkaisuissa tärkeä dokumentaarinen arvo, mutta ne eivät välttämättä olleet kovin näyttäviä. Lisää näyttävyyttä, elävyyttä ja mielenkiintoa julkaisuihin saatiin dokumentaarisen kaltaisilla kuvituksilla. Siitä tehtiin samaan tapaan mustavalkoista ja se kytkeytyi historiallisiin aiheisiin, jolloin se sulautui kuvituslinjaan saumattomasti. Samalla kuitenkin hiilipiirrostekniikka erottaa sen selkeästi dokumenttivalokuvista, jolloin katsoja ymmärtää, ettei kyse ole oikeasta historiallisesta tapahtumasta, vaan esimerkiksi aikakautta visualisoivasta kuvituksesta.

2024 Siirtolaisintituutti täytti 50 vuotta ja sen kunniaksi Sometek toteutti paljon printtitöitä. Näitä olivat esimerkiksi 50v juhlakirja, jonka toivottiin olevan muista julkaisuista erottuva ja visuaalisesti kiinnostavampi. Juhlakirjan artikkeleista koostettiin lisäksi 11 roll-upin näyttely, tehtiin avajaiskutsu ja 50-v brändikuvitukset. Instituutin toimitusjohtaja kiittelee Sometekin työtä:

"Pidimme kovasti kirjojen taitoista ja roll-up näyttely on kerännyt paljon kehuja henkilökunnaltamme."

50v juhlakirja, julkaisut ja esite

Powerpoint pohjat, roll-up näyttely, 50v brändielementit

Esimerkkejä kuvituksista