
Tämä on kolmas osa viisiosaista artikkelisarjaa. Aikaisemmat osat ovat:
1) Löydä, suodata, jalosta – kuratointi ja sosiaalinen tiedonhaku.
2) Helpoin reitti parhaan sisällön luo – Googlen, Twitterin ja Facebookin kamppailu internetin herruudesta.
Sisällön aggregointi: Google Reader, Google News, Feeddler
Ehkä yksinkertaisin tapa aggregoida on kerätä blogien rss-syötteitä uutistenlukijaan kuten Google Readeriin (ks. video). Blogien seuraaminen olisi hankalaa, jos jokaisessa blogissa pitäisi käydä erikseen tarkistamassa, onko uutta sisältöä ilmestynyt. Kätevämpää on tilata blogit rss-syötteinä uutistenlukijaansa (vrt. sanomalehden tilaaminen kotiin), ja seurata näin blogivirtaa keskitetysti yhdestä paikasta.Itse valitsen käsityönä blogit, jotka näen seuraamisen arvoisiksi. Tällainen manuaalinen oman lukulistan rakentaminen voi viedä aikaa ja vaatii oman alan blogosfäärin tuntemusta. Viime vuosina onkin kehitetty palveluita, jotka tekevät henkilökohtaisen uutisvirran kokoamisen helpommaksi. Idea on, että käyttäjän tarvitsee tietää vain aihe, mistä on kiinnostunut (esim. ”iPad apps”), ja palvelu kokoaa automaattisesti aihepiiriin liittyvän uutisvirran. Esimerkiksi Google News kokoaa uutisia 50000 eri lähteestä ja antaa käyttäjän kustomoida näistä oman henkilökohtaisten uutisvirtansa hakusanojen perusteella (ks. video).
Aggregointi ja sosiaalisesti älykkäät algoritmit: Zite
Viime vuosina erityisesti iPadille on ilmestynyt uusia älykkäitä uutisaggregaattoreita, kuten FlipBoard, Pulse, FLUD, News360 ja Zite. Kaikkia näitä sovelluksia yhdistää se, että ne osaavat louhia dataa sosiaalisesta web:istä ja rakentaa sen avulla yksilöllisen lukukokemuksen. Kunnianhimoisin tässä suhteessa on Zite (iPhonelle ja iPadille), jota kehiteltiin 6 vuotta ennen sen julkaisua.Zite on eräänlainen ”henkilökohtainen lehti”, joka oppii vähitellen tarjoamaan käyttäjän mielenkiinnon kohteiden mukaista sisältöä (ks. video). Lehteen voi lisätä osioita omien mielenkiinnonkohteidensa mukaan (esim. ”eLearning”) ja Zite koostaa aiheesta uutisvirran, joka muovautuu edelleen käyttäjän lukutottumusten mukaan.
Zite vainuaa parhaiten käyttäjän tarpeita, jos siihen yhdistää Twitter -tilin, Google Reader -syötteet sekä antaa suosituksista rohkeasti palautetta – myös negatiivista. Mikäli tietty blogi tai henkilö tuottaa toistuvasti mielenkiintoista sisältöä, kannattaa siitä vinkata Zitelle (Give me more from…). Aihepalkkia (Give me more about…) kannattaa myös seurata ja kustomoida.
FlipBoard – henkilökohtainen lehti jonka lukeminen on nautinto
FlipBoard (iOS, Android) on Ziten tapaan henkilökohtainen, kustomoitava lehti. Sen taustalla ei tosin ole Ziten veroista älykästä suositusjärjestelmää, mutta sen käyttökokemus on ehkä asteen Ziteä koukuttavampi (ks. video). FlipBoard alkaa jo muistuttaa printtijulkaisuja graafiselta ilmeeltään, taitoltaan ja toiminnaltaan (sivujen selailu). Tämä on ansio, sillä tähän asti web-sisältö on pääosin hävinnyt printille ulkoasukysymyksissä. FlipBoardin voi kustomoida samaan tapaan kuin Ziten valitsemalla valmiiksi annetuista aihealueista omansa (esim. design, technology, photography). FlipBoard ei kuitenkaan opi käyttäjän mieltymyksiä, eikä anna lisätä täysin uusia osioita lehteen. Tässä suhteessa se muistuttaa perinteisempää aggregointia, eikä täytä lupauksiaan yksilöllisestä lukukokemuksesta.FlipBoardiin voi Twitterin ja Facebookin lisäksi kytkeä monia muita tilejä. Itse luen sillä usein myös Google Reader:iin tilaamiani blogeja. Tällöin Google Readerin kansioista kannattaa tehdä FlipBoardissa erillisiä lehtiä, jolloin blogivirtaansa voi kätevästi selata aihepiirin mukaan eriteltynä. Hieman samaan tapaan FlipBoardilla voi selata omana lehtenään tietyn yksittäisen Twitter-käyttäjän päivityksiä – hyödyllistä, jos käyttäjä on hyvin aktiivinen Twitterissä (esim. @jeffbullas).
Aggregoinnista kohti kuratointia
KKuraattori ja aihepiirin keskeinen teoreetikko Robin Good määrittelee aggregoinnin automaattiseksi ja kuratoinnin manuaaliseksi toiminnaksi. Mielestäni Zite ja FlipBoard ovat tällä hetkellä parhaita automatisoituja ratkaisuja uutissisällön seuraamiseen ja löytämiseen. Ne eivät ole kuitenkaan poistaneet manuaalisen kuratoinnin tarvetta. Kummastakin saa täyden hyödyn irti vain, jos ne kytkee verkostoihinsa (esim. Twitter) ja uutistenlukijaansa (Google Reader). Näiden verkostojen rakentaminen on yhä käsityötä, ja verkoston laadusta riippuu aggregaattorin suositeleman sisällön laatu.2 Kommenttia
-
Erinomainen johdatus, kiitos.
Etsin julkaisualustaa tieteellisille artikkeleille (ilman ennakoivaa vertaissensuuria). Olen yrittänyt Flipboardia käyttää mutta huonolla menestyksellä. Onko omaan julkaisemiseen parempia alustoja – tai osaatko neuvoa Flipboardista: miten se taipuu omien artikkeleiden julkaisuun?
Jyrki-
Author
Kiitos Jyrki! Miten olisi ihan WordPress? Onnistuu aloittelijalta mutta taipuu ammattimaisempaankin.
-