Skip to content

WordPress nousukiidossa 2012 – valtava potentiaali oppimisen ja yritystoiminnan kannalta

WordPress - suosituin julkaisujärjestelmä

WordPress on nykypäivän yrityksille sitä mitä MS Word ja Photoshop olivat eilisen yrityksille.
Lorelle VanVossen, WordPress kouluttaja ja asiantuntija

WordPress on maailman suosituin julkaisualusta ja sen suosion kasvulle ei näy loppua. Joidenkin arvioiden mukaan jopa 20% web-sivustoista käyttää 2012 voimanlähteenään WordPressiä. 100:sta maailman suosituimmasta blogista lähes puolet on toteutettu WordPressillä. Kasvun rajoja ei ole vielä saavutettu, vaan WordPress -ekosysteemiin liittyvän talouden odotetaan tuplaantuvan seuraavan kahden vuoden aikana.

Wordpress -taitojen kysyntä työelämässä kasvaa nopeasti
Mitä tämä merkitsee työelämän ja opiskelun kannalta? WordPress-taitojen kysyntä työelämässä kasvaa nopeasti, mihin oppilaitosten tulisi kyetä vastaamaan. Työvoimanvälityspalvelu elancer.com listasi 100 freelance ammattilaista, ja raportin mukaan WordPress-osaajille oli toiseksi eniten kysyntää 2012 ensimmäisellä vuosineljänneksellä. WordPress-osaajien keskiansiot ovat n. 50 dollaria tunnilta ja koko WordPress-talouden arvo 2012 n. 30 miljoonaa dollaria.

Miksi niin monet valitsevat WordPress:in?

Olen aikaisemmassa artikkelissani listannut syitä käyttää WordPressiä: se on ilmainen, helppokäyttöinen, ominaisuuksiltaan voimakas ja joustavasti laajennettavissa. WordPressin käyttöön kannustaa myös laaja ja avulias yhteisö, joka jakaa avokätisesti työnsä tuloksia (teemat, lisäosat), usein ilmaiseksi. Toisaalta WordPress on synnyttänyt myös runsaasti liiketoimintaa, kun kolmannet osapuolet rakentelevat alustan päälle maksullisia teemoja ja lisäosia, tarjoavat räätälöintiä ym. Näiden seikkojen ansiosta WordPressin ympärille on muotoutunut laaja ja kukoistava taloudellinen ekosysteemi, joka ruokkii jatkuvasti uusia innovaatioita.

WordPress ei ole nykyisellään pelkkä blogi vaan täysiverinen julkaisujärjestelmä (CMS = Content Management System). Tuoreehkon kyselyn mukaan vain 8% WordPress-suunnittelijoista käyttää WordPressiä pelkkänä blogina. 92 % käyttää sitä julkaisujärjestelmänä tai julkaisujärjestelmänä + blogina.

Wordpress -taidoista hyötyy lähes kuka tahansa
Wordpress-taidoista hyötyy lähes kuka tahansa. Opiskelijat ja työnhakijat rakentavat WordPressin avulla portfolioitaan ja ansioluetteloitaan. Yrittäjät, tiedottajat ja markkinoijat hakevat WordPressillä näkyvyyttä tuotteilleen ja palveluilleen (hakukoneystävällisyys). Poliitikot, hallinto, julkinen valta ja kansalaisjärjestöt tarvitsevat kanavan jonka avulla olla vuorovaikutuksessa ihmisten kanssa. Journalistit, valokuvaajat, mediatyöläiset, taiteilijat ym. sisällöntuottajat tarvitsevat alustan, jolla he voivat helposti julkaista ja promotoida työtään verkossa. Kaikki tämä onnistuu helposti ja taloudellisesti WordPressin avulla.

Web-julkaiseminen on osa yhä useamman ihmisen työnkuvaa, harrastuksia ja elämää yleensä. WordPress tuo web-presenssin helposti jokaisen ulottuville ja auttaa eri alojen ammattilaisia keskittymään siihen, minkä he parhaiten osaavat. Mikä WordPressissä on hienointa, sillä sivuston voi tehdä kuka tahansa ja samalla alusta on niin voimakas, että se kelpaa maailman suurimmille brändeille: New York Times, Ford, CNN, NASA, Time magazine, Spotify, Pepsi, Ebay, Adobe, Samsung, Yahoo, Flickr…

Liiketoiminnan rakentaminen WordPressin varaan on turvallisempaa kuin esimerkiksi Facebook -sivun perustaminen. Yksi syy tähän on se, että jokainen WordPressin käyttäjä ”omistaa” ohjelmiston kuin hän olisi sen itse suunnitellut ja voi tehdä sillä mitä itse haluaa. Facebookissa käyttöehdot ja määrittelee palveluntarjoaja ja sivuston hallinta (ulkoasu, toiminnot) on hyvin rajoittunutta. Siksi sen varaan ei kannata rakentaa brändiä – enintään se voi toimia yhtenä lisäväylänä asiakkaiden luo.

Wordpress osaksi nykypäivän ATK-ajokorttia?
Aikoinaan monille aloille lanseerattiin ns. ”ATK-ajokortti”, johon sisältyi mm. työvälineohjelmien (Word, Excel, Powerpoint) käyttöä. Nykypäivänä nämä sisällöt kannattaisi korvata blogeilla / julkaisujärjestelmillä (WordPress), pilvipalveluilla ja sosiaalisen median työkaluilla (Google Docs, SlideShare, Diigo yms.). Nykyaikaiset työkalut edistävät verkostomaista ja luovaa työskentelyä, joka ei ole sidottu tiettyyn aikaan ja paikkaan. Lisäksi monet niistä ovat ilmaisia – ei ole ihme, että monet yritykset ovat siirtymässä niiden käyttöön. Lorelle VanVossenin sanoin ”WordPress on nykypäivän yrityksille sitä mitä MS Word ja Photoshop olivat eilisen yrityksille”.

WordPress ja koulutus

WordPress on noussut julkaisujärjestelmien markkinajohtajaksi nopeasti, eikä kehitykseen ole ehditty reagoida virallisen koulutuksen parissa. Ei ymmärretä, miten WordPressin kaltaiset julkaisujärjestelmät tuovat web-julkaisemisen jokaisen kansalaisen ulottuville, ja eikä vain koodareiden yksinoikeudeksi. Yhä useammalla meistä on tarve toimia netissä ammattimaisesti, ja WordPress tarjoaa tähän mainiot välineet.

Koulutan itse nyt toista vuotta WordPress -osaajia Helsinki Business Collegessa ja syksystä 2012 lähtien vedän WordPress -kouluksia yrityksille Soveltossa.

Opiskelukontekstissa opiskelijat rakentavat WordPressin avulla henkilökohtaisen oppimisympäristönsä (PLE). ”Web-julkaisijaksi 3 päivässä” -kurssilla rakennetaan oma WordPress -sivusto ja luodaan pohjaa web-julkaisemiseen. Koulutuksia voidaan räätälöidä myös tarpeiden mukaan – kysy lisää! Jos taas tarvitset valmiin, tarpeisiisi räätälöidyn WordPress -sivuston ja haluat vain oppia päivittämään sitä, sekin onnistuu.

Jaa kirjoitus:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Tilaa uutiskirje

Saat uudet blogit suoraan sähköpostiisi. Tilaamalla hyväksyn, että tietoni tallennetaan Sometekin uutiskirjeen tilaajarekisteriin.